Hest – Forfangenhed

Hvordan forbygger vi forfangenhed 

Det er nok et af de spørgsmål jeg har fået fleste gange specielt dette år.

 

Jeg kan ikke komme med et entydigt svar, men jeg kan klart sige at det handler om management – foder, motion, vitaminer og mineraler samt hvordan tarmsystemet fungerer altså immunforsvaret.

Når det er sagt så anbefaler jeg altid at man sørger for at ens hest er opstaldet så optimalt som muligt – Det man kan samle det til er at, en hest der er i harmoni og er optimeret vil klare sig bedre.

*Ved man at man ikke kan ride hver dag, så er det en god ide at have sin hest på en fold med flere individer så motionen klares helt naturligt

*Ved man at ens hest har tildens til overvægt eller elevatorvægt, så skal man selvfølgelig tage hensyn til det i fodersammensætningen og samtidig forsøge at holde vægten stabil – Her er en foderplan vigtig, en naturmedicinsk sundhedstest med foderplan er et fantastisk værktøj. 

*Ved man eller har man en mistanke om en livsstilssygdom (ems eller ppid/cushing) skal man være meget opmærksom og det er en god ide at følge med i forskningen både den konventionelle og den alternative. 

*Ved man at ens hest har eller lider af mug,  har været forkølet eller ramt af skader, samt fået medicin i løbet af vinteren, så er det en god ide at give en vitamin og mineral kur samt sørge for at give urter der støtter op om både immunforsvar og det symptom/lidelse der har været fremherskende. De er dog vigtigt at huske at det skal være en individuel sammensat kur og det er derfor vigtigt at få sin hest testet med en naturmedicinsk sundhedstest. 

*Ved man at hesten eller ponyen har fået binyrebarkhormon så skal man altid være obs. på indgræsning og fortsætte denne opmærksomhed hele sommeren. Snak gerne med din dyrlæge, inden du giver binyrebarkhornom produkter, så du er godt informeret. 

Vi har dog stadig disse “Kan leve på en sten heste og ponyer” og her gælder det at sørge for at management er mere end optimalt.

*Det er vigtigt at sørger for at få lavet en foderplan , der er rettet mod den enkelte hest og dens vilkår. 

*Sørg for at hesten altid er har fået foder med gode fibre, når den kommer på fold – her er en portion opblødte roepiller fantastisk, det er en god ide at give ½ dl. æblecidereddike i blandingen til store heste (og til små heste og ponyer 1/4 dl)

*Sørg for at få testet hvilke urter, vitaminer og mineraler den mangler, allerede i det meget tidlige forår (gerne slut februar) Her vil jeg anbefale at man får lavet en Naturmedicinsk Sundhedstest til hest med foderplan.

 *Sørg for at din hest har fået en ormekur, hvis gødningsprøven påviser tilstedeværelse af orm.

Ovenstående er anbefalinger, der selvfølgelig kan variere fra hest til hest

Sker det værst tænkelige, at din hest står forfangen selv om du har taget alle de hensyn du har haft mulighed for, så læs videre for i denne tid er det nok et af de værste senarier vi som heste ejer kan opleve – derfor er her en lille plan for hvad du kan gøre:

Akut:

“Hvad gør vi i den akutte fase og hvordan gør vi i fremtiden” 

1: Fjern hesten/ponyen fra græs omgående og sæt den i boks med vædet sand på gulvet, så står din hest med køling konstant og det vil i den akutte fase være afgørende. 

2: Kontakt dyrlægen og få smertestillende, skal din hest gå længere end nogle få dage på medicin er det en god ide at sørger for at stabilisere tarmen med et godt mælkesyre produkt, IKKE ølgær. 

3: Hesten/ponyen skal kun have hø eller wraphø (gerne 2 slet)  det er vigtigt at der er analyse på stråfodret, sådan at du kan regulere sukker indtaget mest muligt  og samtidig komme, så tæt på anbefaling (1,5 til 2.0 kg tørstof til 100 kg hest/pony) som muligt, samt halm (ad libitum) Det er en stor fordel hvis du kan blande hø og halm så din hest har stråfoder så tæt på hele døgnet som muligt – i krybben kan du give opblødte roepiller uden sukker (blandingsforhold 1 del til 5 – 6  dele vand skal trække mindst 8 timer) 

4: Giv vitaminer og mineraler i normal dosis, men sørg for at der ikke er tilsat foderemner som kan tilføre sukker og stivelse, Undgå ølgær. 

5: Få lavet en Naturmedicinsk Sundhedstest med foderplan med fokus på forfangenhed, udrensning, foder, homøopati, urter, fedtsyre osv. sådan at du giver din hest/pony det, den har brug for og ikke stresser dens system yderligere ved at tilføre tilskud, der i bedste fald er unødvendige og i værste fald er problematiske. 

6: Sørg for at hesten eller ponyen har rigeligt vand – giv gerne i spand så du kan holde øje med indtaget. Nogle heste vil ikke altid drikke nok og væske i den akutte fase et yderst vigtig, du kan derfor med fordel, komme en kop kamillete i vandet samt sørger for at vandet er lunkent og selvfølgelig helt rent. 

7: Giv en kur mod sand i tarmen – brug loppefrøskaller – 50 g dagligt i 14 -21 dag –  gives tørt gerne sammen med  vitaminer og mineraler, og sørg for at din hest drikker rigeligt. Du må ikke give loppefrøskaller, hvis din hest er gået fra vandet. 

8: Når hesten eller ponyen kan gå uden smerter skal du lave en lille sygefold uden græs – lidt efter lidt kan du give din pony mere plads – husk du skal altid have stråfoder på folden og din pony skal som udgangspunkt, gå på jordfold. Tag dyrlægen og smeden med på råd, når du ændre dit foldmanagement. 

Fremtiden:

En hest eller pony, der een gang har være forfangen er altid i fare og man skal altid være varsom og forebygge ved fx. at få lavet en Naturmedicinsk Sundhedstest incl.  foderplan en gang om året så man kan følge op på evt. nye ubalancer og problematikker der kan være medvirkende årsag til et evt. tilbagefald. 

Nogle få gode råd er:

1: Lad aldrig din hest eller pony komme på græs før du har snakket med dyrlægen eller smeden, de kender din hest og dens forløb. 

2: Lad aldrig din hest eller pony komme på græs før nattens og morgenens frost/dug er fordampet. Vær specielt opmærksom forår og efterår. 

3: Sørg for at din hest er optimeret mht. vitaminer og mineraler samt evt. urte og homøopatiske kure.

4: Lad aldrig din hest blive overvægtig, specielt i det tidlige forår er det vigtigt at din hest taber sig lidt, det er helt naturligt. 

5: Lad aldrig din hest få store mængder sukker og stivelse i krybbefodret og hold igen med færdigblandinger af urter. 

6: Sørg for at der altid er stråfoder i form af godt halm på græsfolden eller lavfruktan hø og eller wraphø (i vintertiden) og på evt. jordfold.

7: Motioner din hest dagligt, kan du ikke motionere, så skal du ændre på dit fodermanagement, så det passer til din hests behov.   

8: Det er en god ide at have en fast rutiner så du kan holde øje med selv små ændringer. Et foto taget samme sted ca. 1 gang om måneden er en god rettesnor og du vil kunne se selv små ændringer når du sammenligner foto.

 

Når dette er skrevet er det vigtigt at huske at alt behandling er individuel.

Der kan være god effekt ved brug af fx. homøopatisk medicin og urter, men det skal være individuelt tilpasset den enkelte hest og ofte i kure. 

Og så skal man huske, at det er helheden i behandlingen, efterværnet og/eller forebyggelsen der gør udslaget.

Du skal indstillig dig på at have hest eller pony på en anderledes måde og du skal være opmærksom resten af hesten eller ponyens liv.

Det er en god ide at være obs på både EMS og PPID – klik og læs mere om disse livsstilssygdomme der øger hestens risiko for forfangenhed. 

På Center For Alternativ Behandling har vi stor erfaring med heste og ponyer og du er velkommen til at kontakte os for en snak om de muligheder du har for netop din hest eller pony. 

Har du yderligere spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte os enten på mail info@cfab.dk eller telefon 60 70 11 67 

Med venlig hilsen 

Jette Skovgaard Laubacher

Center for alternativ behandling