PPID

Har du en hest med PPID

Står man med en hest der enten har fået konstateret PPID eller er under mistanke er det godt at gøre sig nogle tanker – der er mange informationer man enten skal tage stilling til ellers kan og det er svært at finde rund i –Vi har forsøgt at skrive en smule forenklet om PPID sådan, at du kan danne dig et overblik, har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.

Cushings eller PPID skyldes en nedbrydning af nerver i hjerne, der dermed forårsager en forhøjet produktion af hormener i hypofysen og er altså ikke det samme som EMS – Den forøgede produktion af hormoner i hypofysen forårsager blandt andet en forhøjet produktion af kortison i binyrerne.

Årsagen til at en hest får Cushing eller PPID er endnu ikke helt klarlagt, men nyere forskning tyder på, at nervebanerne i hjernen, som forbinder hypothalamus med hypofysen, nedbrydes på grund af oxidativt stress.
Dog vides det endnu ikke, hvorfor nogle heste rammes tidligt i deres liv, mens andre ikke bliver syge i deres levetid. Teorien er dog, at alle heste før eller siden rammes, bare de bliver gamle nok

PPID ses hos heste i alle aldre.

Hvad er symptomerne på PPID: 

  • Det mest almindelige symptom er manglende fældning af vinterpelsen, områder med længere pels, områder hvor pelsen skifter farve. Ændringer i pelsen. Lang krøllet pels er ofte et sikkert symptom og giver i manges tilfælde anledning til at dyrlægen tager blodprøver. 
  • Nedsat præstation evne og/eller sløvhed. Ofte er dette et af de første symptomer man vil opleve hos hesten.
  • Omkring halvdelen af hestene med PPID vil på et tidspunkt udvikle forfangenhed og /eller Equine metabolisk syndrom (EMS). Forskning estimere at omkring 90% af alle tilfælde af forfangenhed skyldes stofskiftesygdomen ppid.
  • Muskeltab, især ses tab af de store rygmuskler og mavemusklerne, hesten fremstår ofte vommet og/eller muskelfattig omkring overlinjen. 
  • Ændrede fedtdepoter. Heste med ppid lagrer fedt især over øjnene, på halsen og på bagparten.
  • Kroniske og tilbagevendende infektioner, altså et ubalanceret immunsystemet
  • Forøget drikkelyst og urinering. 
  • Forøget svedtendens, på grund af en længere pels samt besvær med temperaturreguleringen sveder mange heste med ppid unormalt meget.
  • Manglende humør eller humør svingninger.
  • Diagnosen stille normalt med en blodprøve. 

 

Hvordan kan PPID hos hest behandles?

Man kan enten vælge at medicinere konventionelt eller man kan vælge den alternative vej. Der er for og i mod for begge løsninger og det er op til en selv hvilken vej man vælger.

Den konventionelle vej

Har nogle mindre heldige bivirkninger som fx. manglende appetit, depression, muskelspændinger og smerter samt en almen svækkelse i en længerer periode, nogle heste slipper af med disse bivirkninger andre vil have dem konstant.

Det er en god ide at få foretaget kontrolblodprøver så man ved at medicinen virker efter hensigten.

Den Alternative vej 

Er noget mere kompliceret end den konventionelle som ovenfor beskrevet, det skal dog siges at man hurtigt ser resultatet og at de tiltag man gør hurtigt bliver en vane.

En naturmedicinsk sundhedstest er en rigtig god begyndelse, så man planlægger og behandler ud fra et kendt billede af ubalancer og får et godt indblik omkring de urter og de homøopatiske midler man vælger at bruge og samtidig kan få udarbejdet en foderplan,der tager højde for netop den individuelle hests eller ponys behov.

Først og fremmest skal man se på fodret, nøjagtig som med EMS heste skal fodret være så sukker og stivelses frit som muligt og der skal tilføres fibre – 

Stråfodret skal være at den bedste kvalitet og skal indeholde så få pesticider som muligt, derfor anbefaler vi ikke frøgræshalm til heste eller ponyer, men godt heste hø eller wraphø med analyse. 

Det kan være svært at holde huld på en PPID hest og derfor skal der tilføres ikke sukkerholdige fedende foderemner, her er det vigtigt at tage en god snak med en foderkonsulent (gerne uvildig) når det er sagt så kan det modsatte bestemt også være tilfældet og så må man have EMS problematikken mht. foderrestriktioner ind over.

Urter der støtter op om den manglende kommunikation i hjerne er vigtige for hestens velbefindende, det er dog individuelt hvilke urter og i hvilken dosis hesten har brug for så her er det godt at have en urteterapeut med speciale i heste inde over til at rådgive. Vær opmærksom på at din urteterapeut er uvildig og ikke tilknyttet et bestemt mærke eller en forretning. 

Det er samtidig vigtigt at styrke binyrerne og nyrefunktionen

Vitaminer og mineraler er vigtige og det er vigtigt at have styr på at hesten også optager disse vitaminer, det er her tarmfunktionen og foder intolerancer kommer ind i billedet.

Heste med PPID har øget tildens til at syre til og få muskelsmerter, her kan en god omega 3 olie være et godt supplement sammen med et godt optageligt magnesium produkt. 

Det er vigtigt at en  PPID hest har et godt fungerende tarmsystem og fordøjelse og har mulighed for at udrense affaldsstoffer – derfor skal man være yderst obs. på tarmfunktion, ormeplan skal være optimeret og selv en lille ændring skal der handles på, her kan mælkesyrebakterier, loppefrøskaller og urter der styrker immunforsvaret og tarmen være yderst effektive.

Det er vigtigt at man når man har en hest med PPID er ekstra opmærksom og sørger for jævnligt tandeftersyn, god beskæring, hyppig ormekontrol, samt behandling efter behov.

Livet med en PPID hest behøver bestemt ikke være restriktivt, man skal bare være mere opmærksom på hestens signaler og behov – Når først fodret er afstemt, de urter der er gavnlige er fundet og der er balance i vitamin og mineral optaget kan en hest med en PPID diagnose fungere fuldstændig normalt.

Hvordan er fremtiden for en hest med PPID

Prognosen for heste med ppid afhænger meget af, hvor tidligt man opdager sygdommen eller symptomerne og hvordan ens muligheder for et fornuftigt management og behandling er, ofte vil hestene med den rette behandling, det rette management og en øget opmærksomhed fra ejers side,  ofte kunne fungere på et fornuftigt niveau. 

Det vigtigste er at handle på de symptomer man ser, inden hesten bliver forfangen, da dette ofte er meget smertefuldtog kan være svært at behandle og desværre ofte er affødt af uopdagede eller dårligt balanceret hest og ponyer med livsstilssygdomme. 


Forebyggelse af PPID 

Er lige så svært at svare på som det er at svare på hvad der egentlig ligger til grund for denne sygdom – men min personlige holdninger er at der ligger potentielle problemstillinger i tilsætningsstoffer, forurening, pesticider sammen med et øget foderudbud.  Hvilket i min verden betyder at vi skal se på foder og sammensætninger allerede inden en ifoling – at der formentlig samtidig ligger genetiske problemer inde over gør det ikke nemmere – Vi på Center For Alternativ Behandling følger med i udviklingen for at kunne rådgive og vejlede jer. 

Forebyggelse af PPID  for den enkelte ejer eller enkelte hest, kan opdeles  i 2 områder. 

For avleren, der allerede ved planlægning af et kommende føl er opmærksom på evt. arvelighed og påvirkninger, der inden ifoling får lavet en naturmedcinsk sundhedstest for at kunne optimere og foderændre, så det kommende føl allerede inden ifoling får de bedste vilkår. 

For ejeren, der allerede ved køb kan få lavet en naturmedicinsk sundhedstest på lige fod med handels undersøgelsen. (husk at en naturmedicinsk sundhedstest er, at betegne som alternativ behandling og derfor ikke kan bruges til dokumentation, til gengæld så giver en naturmedicinsk sundhedstest et godt billed af forskellige ubalancer, der kan have indflydelse fremover) 

Der ved de første tegn eller mistanke får lavet en naturmedicinsk sundhedstest med foderplan for at sikre at hestens behov opfyldes optimalt samt at de tilskud, der gives i form af evt. urter, homøopati, ekstra vitaminer og mineraler har en positiv påvirkning på hesten og ikke bliver en belastning for en allerede belastet hest. 

Har du brug for yderligere informationer eller bare en snak om dine muligheder så er du velkommen til at kontakte os på telefon 60 70 11 67 eller mail info@cfab.dk 

© center for alternativ behandling – Jette Skovgaard Laubacher

Scroll to Top