Hest

Heste har som mennesker brug for at få løst op for diverse spændinger, fysiske og psykiske traumer, eneste forskel er, at heste ikke kan fortælle os med ord, hvor det gør ondt eller er ubehageligt, vi skal ofte se os frem eller vurdere på symptomer, træningsproblemer og evt. adfærd.

Mange heste har spændinger, der påvirker deres adfærd eller træning, det er slet ikke unaturligt og egentlig helt normalt, at en sportsudøver eller atlet har brug for at blive afbalanceret. 

Det kan være svært at finde den direkte årsag til de problemerne vi har med vores hest og ofte er det en kombination af flere, som vi kan mærke i den daglige træning. 

Center For Alternativ Behandling kan med udgangspunkt i de forskellige behandlingsformer der bl.a. er kranio sakral terapi, akupressur, hippo-healing, kinesiologi samt meridian massage afhjælpe mange af de problematikker vi oplever med vores heste i dagligdagen

Hest – Kombinations konsultation

En kombinations konsultation er som udgangspunkt en manuel konsultation, med både bevægelses analyse samt en grundig forundersøgelser, samtidig med at vi lytter til jeres udfordringer med jeres hest.

Efterfølgende termografere vi og forbereder hesten til at modtage og arbejde samme med os om den egentlige afbalancering og behandling i kombinations af flere behandlings og terapiformer bl.a. kranio sakral terapi, kraniel osteopati, akupressur, hippo-terapi og meridian massage.

Genoptræning

Et genoptræningsforløb kan være langt og opslidende for både hest og ejer, vi på Center for alternativ behandling, kan ikke udøve mirakler, men vi kan hjælpe dig med at holde fokus samt være en aktiv samarbejdspartner.

Vi tilbyder kombinations konsultationer til din hest, der ud over bl.a. bevægelsesanalyse, kranio sakral terapi, kraniel osteopati, akupressur og meridian massage også indeholder opstart og opfølgende termograferinger, som giver et godt billede af, hvor I er i jeres genoptræning.

På Center for alternativ behandling finder du en multi-træningsmaskine til heste – AHT1000. Denne maskiner tilbyder, vand gå-bånd, regulær walker, vibrationsgulv og spa alt dette kan du vælge sammen med eller uden inferrød solarie og er et fantastisk supplement til dit genoptræningsforløb.

Wellness og genoptrænings center

AHT1000 wellness og genoptræningsmaskine tilbyder, vand gå-bånd, regulær walker, vibrationsgulv og spa samt infrarød solarie.

Et wellness eller genoptræningsforløb vil derfor kunne tilpasse individuelt til din hest eller pony, så den sikres en korrekt behandling og gennemarbejdet genoptræning.


Pris pr gang for 15 min – 65 kr.     30 min – 99 kr.     45 min – 130 kr. 
Der kan i betalingsautomaten betales med kontaktløs, mobilepay eller visa, mastercard.

Du kan bestille termografisk check i forbindelser med selvstændig brug af AHT1000

Termografi

Fuld termografering betyder at der bliver taget ca. 15 – 30 billeder af din hest – alt efter hvad vi i processen finder – disse billeder giver et fint og nuanceret, samt brugbart materiale til videre vurdering af hvilke tiltag, behandlinger osv. der skal iværksættes.

Efter termograferingen gennemgår vi de forskellige billeder på en større skærm, der giver mulighed for en mere detaljeret gennemgang og vurdering af materialet, samt forslag til efterfølgende behandling eller genoptræning.

De termografiske billeder kan med fordel danne grundlag for en videre snak med både dyrlæge, smed, saddelmager, træner osv.

Termografisk saddelcheck

At få sin hest termograferet før et saddelskift, en omstopning eller bare for at være på den sikre side er guld værd og kan spare både ejer og saddelmager for mange diskussioner, korrektioner og omstopninger, samt ikke at forglemme hesten for meget ubehag.

Termografen er hudløs ærlig og alle ubalancer kan ses på et sådan billede, når du afleverer din saddel til saddelmageren sammen med det billede materiale vi udarbejder, giver du så korrekt informationer vedr. din hest, dens ubalancer, skævheder og fokuspunkter som muligt.

Dette gør at din hest formentlig får en saddel der ligger perfekt, der ikke trykker, ikke giver unødvendige ubalancer osv.

Den hele ekvipage

De fleste ryttere har oplevet, at når hesten har fået en behandling, så kan de klart mærke egne skævheder og kimen til en fælles belastning er lagt.

På sigt er det vigtigt at være obs på disse “fælles skævheder” og arbejde målrettet på at få balance og harmoni i den samlede ekvipage.

Mange oplever at fx. et udramatisk fald, en skade eller en længere pause har givet ubalance i ridningen også selv om der er blevet trænet målrettet op, er genopbygget, hesten er rette og skades pausen er ovre. Det er ofte fordi disse fælles belastninger, skal ses og behandles samlet. Når først disse er rettet vil du se og mærke en effekt af dine anstrengelser.

Vi går lidt videre og har udarbejde en samlet pakke, der udover kombinations konsultation af hest og rytter også indeholder bevægelses analyse, termografisk saddelcheck og helkrops termografi af din hest, dette samlede billede giver en enestående mulighed for at opdage og dermed afbalancere disse “fælles” issues.

Naturmedicinsk Sundhedstest

En naturmedicinsk sundhedstest er ikke en behandling i sig selv, men en test der viser dyrenes naturmedicinske sundhedstilstand på årsagsniveau. 

Det er ikke symptomet, men årsagen der er vigtigt for at vi kan udarbejde et regenerationsprogram  og vi kan gennem en Naturmedicinsk Sundhedstest se disse årsagsrelaterede ubalancer samt indikationer, det er ud fra disse informationer at vi sammensætter et regenerations program.

Foderplan

At udarbejde en foderplan er i vores øjne et vigtigt område, hesten er ikke en maskine og skal ikke have det samme som naboen. Vi vægter den individuelle tilgang til foder.

Mange problemer skyldes foderproblematikker, heste bliver ofte fodret efter normer, der ikke står mål med aktivetsniveauet, behov og hensyntagen til udfordringer, som skader, belastninger, stress osv.  Uhensigtsmæssig fodring kan afstedkomme helbredsproblemer og livsstilssygdomme som fx: forfangenhed, ems, for meget eller for lidt huld osv.

Vi tilbyder at udarbejde en foderplan i forbindelse med udarbejdelsen af en Naturmedicinsk sundhedstest

Du kan læse om vores erfaringer med forskellige udfordringer.

Foderplan

Foderplan med Naturmedicinsk Sundhedstest

At udarbejde en foderplan er i vores øjne et vigtigt område, hesten er ikke en maskine og skal ikke have det samme som naboen. Vi vægter den individuelle tilgang til foder. Mange problemer skyldes foderproblematikker, heste bliver fodret efter normer der ikke står mål med aktivets niveauet,  uhensigtsmæssig fodring kan afstedkomme helbredsproblemer fx: forfangenhed, ems, for meget eller for lidt huld osv. Stråfoder er basisfoder og det skal der være rigeligt af for at hesten kan fungerer optimalt og danne den spyt produktion, der er så vigtig for hestens optagelse af både næring, vitaminer og mineraler i fodret.   Når du bestiller en naturmedicinsk sundhedstest med foderplan skal du svare på følgende.  Hvad er dit mål med at få lavet en foderplan til din hest Hestens race Hestens alder Hestens temperament / skal der ske ændringer Hestens nuværende huld /send gerne et billede Hestens mulighed for stråfoder / hø / wrap Hvis du står opstaldet har du formentlig nogle forskellige begrænsninger fx. fodermidler der er incl. i opstaldningen du gerne vil gøre brug af,  opbevaringsmuligheder osv. Yderligere information fx. allergi, dårligt immunforsvar om efteråret og vinteren, tendens til kolik, hovbylder, spiserørsforstoppelse osv. Har du andre kommentarer skriver du selvfølgelige også. Vi har testampuller fra flere producenter, hvilket betyder at vi kan vejlede og finde den mest optimale foderblanding eller det mest optimale tilskud. Har du andre ønsker mht. foder er det intet problem at lave en foderplan med dette foder. Vil vil dog altid forsøge at finde et foder der tilgodeser din hests behov og stemmer det ikke overens med det foder du ønsker at bruge eller har adgang til vil vi anbefale andet eller forsøge at optimere. Vi gør dog opmærksomme på at vi ikke hverken sælger eller formidler aftaler med diverse firmaer – vi er helt uafhængige. Vi vil gerne takke alle de fantastiske producenter, der sørger for at vi har produkter vi kan testet på, vi er glade for samarbejdet.
Bestil din naturmedicinsk sundhedstest med foderplan
Ønsker du ikke en naturmedicinsk sundhedstest som udgangspunkt for din foderplan, anbefaler vi at du kontakter en foderkonsulent.

Hvinskhed

Alle der har været i nærheden af en hvinsk hoppe, er ikke et sekund i tvivl om at den fejler noget særligt, som skal tages yderst alvorligt både for hest og ejers skyld – en hvinsk hoppe kan være farlig for sine omgivelser og modsat, hvad mange tror, så kan den i situationen ikke tage hensyn og passe på de mennesker, der omgiver den. Den kan samtidig i ekstreme tilfælde være selvskadende.

Alligevel ser vi gang op gang en udbredt symptombehandling af disse hopper, desværre er tildensen ikke kun udbredt i den konventionellegracy på varm sommerfold dyrlæge verden, hvor man uden at blinke udlevere hormoner af forskellig art til heste, der beskrives som hvinske, med den begrundelse at ”virker midlet, så er det nok fordi den er hvinsk” men også inden for den alternative verden ses det oftere og oftere at man giver en urteblanding, et plaster eller et fodertilskud der er blevet lovprist for dets fortræffelighed, men uden et kig til den individuelle hest og årsagen til at hesten er hvinsk.

Desværre ser vi også en øget opmærksomhed på ”hvinskhed” hvilket gør at mange hesteejere forledes til at køber både behandlinger og produkter anbefalet til hvinske hopper, uden at have en diagnose og uden at kende den reelle årsag. Dette kan resultere i fuldstændig forfejlet behandling og i værste tilfælde en optimering af det eller de symptomer man ønsker at behandle og nedtone.

Dette er i mine øjne helt uacceptabelt og er grunden til at Jeg har valgt at skrive dette.

Ser vi på hvad hvinskhed er, så er det meget kort fortalt et symptom på > en hest i hormonel ubalance<, denne ubalance har en årsag og det er denne vi skal behandle, sådan at hoppen kan komme i balance og symptomet hvinsk fjernes, nedtones eller balanceres.

Hvad gør at en hest kan komme i hormonel ubalance, altså bliver betegnet som hvinsk:

Vi ved at fysiske sygdomme i underlivet, cyster, ubehandlede blærebetændelser, blæreproblematikker, underlivsbetændelser,  problemer med efterbyrder efter foling, cyklus problematikker, facilitets problemer, ubehandlede eller ikke korrekt behandlede skader, foder, feber, livsstilssygdomme osv. har en betydning, men også psykiske påvirkninger som miljøskift, ejerskifte, ændringer i foldsammensætningen, ændringer i trænings metoder, stress, chok osv.

Når man ser på, hvad man ved, kan fremkalde hvinskhed, så kan det jo undre at man i rigtig mange tilfælde vælger at behandle alle formodede hvinske hopper ud fra samme princip. ”regulering af hormonerne” på den ene eller den anden måde. Dette er ganske enkelt i de fleste tilfælde symptombehandling og bør reduceres til et minimum, det er hesteejeren, der skal og må være garant for at hesten bliver udredt og behandlet

Vi hører i dag også om hvinske vallaker, her har dyrlægevidenskaben dog være kloge nok til at smide håndklædet i ringen og på forhånd gøre klart at der er en meget lille chance for helbredelse, da hormonbehandlinger til hopper jo af næsten indlysende årsager ikke virker på vallaker.

Hvor skal man starte når man skal finde ud af om en hest er hvinsk

Har du mistanke om at du har en hvinsk hoppe eller en hest med tildens til hvinskhed, for tilstanden kan være både kronisk og periodisk, så læs nedenstående anbefalinger inden du går i gang med enten at behandle eller udrede.

I langt de fleste tilfælde vil hesteejer selv kunne gøre en helt masse for at afhjælpe disse ovenstående årsager.

Det er vigtigt at huske at søge bredt og være åben for løsninger også selv om de evt. griber forstyrrende ind i hverdagen for hesteejeren – husk du har en hoppe eller vallak med et problem som du kan gøre noget ved.

En lille ændring kan gøre livet for din hest (og dig selv) meget nemmere og mere behageligt.

Giver du dig selv tid og ro til at få udredt din hest efter disse anbefalinger så er dine muligheder for at kunne gøre en forskel for din hest langt større og vil give et bedre og holdbart resultat.

Plan for udredning:  Vær dog opmærksom på at det altid er individuelt og nedenstående kun er vejledende

1: check altid at der ikke ligger en fysisk årsag – få dyrlægen ud til en scanning, få taget en biopsi af underliv, få lavet en urinprøve og få dyrlægen til at lavet et gennemgående check af hesten.

Finder dyrlægen cyster eller andre fysiske årsager skal de selvfølgelig behandles og man kan efterfølgende iværksætte en behandlingsplan der forebygger at det fundne problem vender tilbage.

2: check for skader samt at gamle skader er helet op og afbalanceret.  Få taget røntgen, scanninger eller termografi i tvivlstilfælde. Finder du problemer, så sørg for at få hesten behandlet med fx kranio sakral terapi, kiropraktik eller ligene manuel behandling sådan at du også kan udelukke dette problem.

3: Check samtidig at det psykiske miljø ikke er en del af årsagen vær opmærksom på ændringer i træning, foldvaner/sammensætninger, nye mennesker, nye vaner osv. som beskrevet ovenfor.

4: check foder – er det korrekt sammensat – få lagt en foderplan der tager højde for evt. problemer hesten måtte have.

Har du efter ovenstående plan fundet problemer, der er blevet behandlet eller er under behandling, er du godt på vej til at hjælpe din hest af med sin hvinskhed.

 

  1. Husk at få check på forebyggelsen, som jo selvfølgelig er betinget af det fundneHer er en gennemarbejdet foderplan ( https://cfab.dk/blog/hest/foderplan/ ) en vigtig start, incl. et check på at det er de korrekte og optimerende tilskud der udfodres i rette dosis.

 

Når hesten stadig har hormoneller ubalancer og altså stadig må betegnes som hvinsk:

I nogle tilfælde er det desværre ikke nok og der er stadig problemer med hvinskhed, det er så her at vi på Center For Alternativ Behandling kommer ind og kan hjælpe både hest og ejer videre.

Vi arbejder årsags og helheds orienteret og med den baggrund har vi gode muligheder for at hjælpe:

Når vi arbejder med formodede hvinske hopper så starter vi altid med at lave en Naturmedicinsk sundhedstest til dyr incl. foder plan det giver os mulighed for at finde underliggende ubalancer og indikationer, der kan gøre en kæmpe forskel i behandlingen af den hvinske hoppe.

På baggrund af denne naturmedicinsk sundhedstest til dyr udarbejder vi en individuelt handlings og behandlingsplan, der typisk vil indeholde følgende:

En fuld anbefalingsplan af testede tilskud, vitaminer, mineraler, urter, homøopati osv. incl. dosis angivelser.  Det er de optimale tilskud vi anbefaler til den enkelte hest og du vil som hesteejer nøjagtig vide hvad din hest har brug for og i hvilke dosis.

En foderplan sådan at din hests problemer bliver tilgodeset og foderet bliver til gavn for hesten.  Foderplanen er udarbejde med baggrund i en optimal fodring, der tager hensyn til hestens fysiske og psykiske problematikker, samt allergier og intolerancer der måtte være fremkommet i naturmedicinsk sundhedstest til dyr.

En plan for helhedsbehandling. Med udgangspunkt i de ubalancer og indikationer der er fremkommet ved naturmedicinsk sundhedstest til dyr samt det termografiske billede vi tager ved første besøg, igangsætter vi en behandling af hesten sådan at vi optimer ophealing og afbalancering. Det er individuelt hvor mange behandlinger og med hvilken intensitet behandlingerne skal foregå.

Et program for genoptræning og den videre træning samt anbefalinger af fremtidige øvelser. Hesten har igennem længere tid være belastet og det skal der selvfølgelig tages højde for i genooptræningen, vi ser samtidig på fremtidige træningsmetoder og øvelser, der vil gøre arbejde mere optimalt  

Et program til forebyggelse af de indikerede ubalancer og problemer.  Lige så vigtigt det er at behandle, lige så vigtigt er det at se på forebyggelsen, sådan at de ubalancer og problemer der har været udslagsgivende bliver elimineret eller begrænset i et sådan omfang at man kan se fremtiden i møde uden tanke for et evt. tilbagefald.

I langt de fleste tilfælde vil ovenstående være udslagsgivende for din hoppes fremtid og vil i mange tilfælde være starten på et helt nyt livsafsnit for jer begge.

En livsstils ændring kan man kalde det og det er det jo nok også, da det er de færreste heste der kan behandles og så fortsætte, hvor de slap uden tilbagefald.

Som jeg allerede har nævnt, så bliver hvinsk brugt om både hopper og vallaker og en hingst vil kunne udvise samme adfærd. Ovenstående plan kan bruges til alle heste.

Jeg håber med dette skriv, at have tilført et nyt perspektiv til at, anskue hvinskhed på, sådan at flere heste kan hjælpes til en langt bedre og mere harmonisk tilværelse.

Jeg vil ikke undlade at gøre opmærksom på at jeg i mit arbejde med hvinske heste har den dybeste respekt for de danske dyrlæger og deres arbejde som jeg gentagne gange har set udslagsgivende for en hvinsk hoppes fremtid, men jeg har ingen respekt for symptombehandling uden udredning, hverken når det er konventionel eller alternativ behandling.

Vitamin og mineral balance/ubalancer og årsager

Vi anbefaler en naturmedicinsk sundhedstest, hvis du gerne vil have en indikation på din hest vitamin og mineral balance

Testen er til dig,  der ikke synes du har brug for en fuld naturmedicinsk sundhedstest, men kun ønsker indikationer på vitamin og mineral balancen.eller er til dig der har fået taget en Naturmedicins Sundhedstest og ønsker indikationer på om vitamin og mineral niveau har balanceret sig efter anbefalede ændringer. Vi tester specifikt på:Vitaminer:

 

A – Ritinoler/karotener

B1 – thiamin, B2-riboflavin, B3-Niacin, B5-pantotensyre, B6-pyridoxin, B7 og 8 – biotin, B12 – cobalamin

C-ascorbinsyre

P-rutin

D-cholecalciferol

E-tokoferol og tokotrienol

K-Fyllikinon og Menakinon

Mineraler:

Kalium, magnesium, fosfor, krom, Kalcium, natrium, jern, zink, kobber, mangan, kobolt, selen, Iod, lysin, molybdræn, silicium, bor

Testresultatet indeholder anbefalinger af evt. tilskud og/eller anbefalinger af foderemner der enten skal optimeres eller reduceres for at optimerer vitamin og mineral balancen eller evt. et mere optimeret produkt/tilskud.  Denne test variation er også indbefattet i Naturmedicinsk sundhedstest – fuld pakke

 

Vi gør opmærksom på at vitamin og mineral test ikke kan erstatte et besøg hos din dyrlæge ved dyrlægefaglige problematikker.

Forgiftninger

Det er frygteligt at stå med en hest man mistænker for en forgiftning, det første vi altid anbefaler er at kontakte dyrlægen og af denne vej få startet en akut behandling, men ofte vil det ikke være nok og det er her vi kommer ind, når den akutte behandling er overstået og eventuelt følger opstår.

Først og fremmest anbefale vi en naturmedicinsk sundhedstest for at kunne danne os et overblik, her efter finder vi samme en god løsning for at optimere din hests velbefindende ud fra de indikationer testen giver.

Foder er en faktor samme med vitamin og mineraler samt olier og evt. homøopati,  et regenerations program indeholder anbefalinger inden for det naturmedicinske program.

En manuel konsultation kan også være et godt afsæt samme med evt. jævnlige wellness adgang til infrarød solarie og evt. vibrationsbånd.

 

 

Immunforsvar

Der kan være mange årsager til at en hests immunforsvar er belastet, først og fremmest er der vitamin og mineral balancen som er en klar indikator ved “dårligt immunforsvar” men også optagelsen og tarmsystemet har stor indflydelse.

Derfor er det ofte en god ide at starte med en naturmedicinsk sundhedstest 

 

Både akutte og ældre sene, muskel og led skader

Et stort område, men ofte er det problematikker og udfordringer vi ser på hesteklinikken – her anbefaler vi en manuel konsultation samt evt. en naturmedicinsk sundhedstest.

Vi oplever ofte at gentagne uforklarlige skader, haltheder, led og sene problemer har rod i ældre belastninger og skader, derfor er det en god ide at arbejde helhedsorienteret.

I princippet handler det ganske enkelt om ikke at genoptræne eller træne heste der har skævheder, har spændinger og ubalancer efter et større eller mindre skadesforløb uden hesten er rettet og afbalanceret, alternativt vil resultatet ofte være disse uforklarlige små belastninger der kommer igen og igen.

En kombination af manuel konsultation, naturmedicinsk sundhedstest før evt.  genoptræning er ofte en god og fornuftig vej til en optimeret hest.

Hovbyld

Når heste får hovbylder er det vigtigt at få startet behandling hurtigt – Kontakt din smed og evt. dyrlæge for at smertedække hurtigst muligt.

Et godt gammelt husråd er at bade hoven i lunkent sæbevand, det får bylden til at samle sig så smeden kan skære ud og samtidig så renser sæbebadet det inficerende område.

Du skal bruge en spand med god plads fylde op med lunkent vand og til ca. 10 liter vand skal du bruge 2-3 spsk. sæbespåner eller “Center For Alternativ Behandling special sæbe” til behandling af enten hovbylder der skal trække sig sammen eller skal renses op efter at smed eller dyrlæge har åbnet for bylden.

Du skal regne med at din hest skal stå ca: 15 – 20 min 2-3 gange om dagen i sæbevand

Du kan bestille en “hovbyldesæbe før smed” og “hovbyldesæbe efter smed” på info@cfab.dk pris per 250 g. er kr. 100- excl. porto

Det er for øvrigt en rigtig god ide at træne sin hest til at stå med benene i vandbade, så du ikke skal så med træningen samtidig med at du skal behandle

Gentagne hovbylder

Hovbylder der kommer som “perler på en snor” er altid vigtig at forholde sig til, for så står du med en tilbagevendende belastning som du skal have uderligerer udredt.

Der kan være mange årsager til at en hest bliver ved med at danne hovbylder ud over selvfølgelig at den sidste hovbyld ikke blev oprenset godt nok inden hullet lukkede sig, men belastninger som dårlig hovkvalitet, mangler i forhold til vitaminer og mineraler, foderintolerancer osv. kan sagtens være en årsag til vedvarende belastninger.

En belastning fra en evt. gammel skade, kan være medvirkende årsag til at din hest danner hovbylder og her kan det være en god ide at få rettet og afbalanceret din hest ved en manuel konsultation

EMS, PPID, forfangenhed er også belastninger du må tage med ind over en udredning af disse gentagne belastninger i hoven.

Selvfølgelige skal du kontakte din smed og er du det mindste usikker på om din hest overhovedet har en hovbyld eller om det er noget andet der gør at din hest er halt skal du kontakte din dyrlæge.

Allergi hest-hund-kat

Når en hest, hund eller kat har fået konstateret allergi er det vigtigt at finde kilde ved en Naturmedicinsk Sundhedstest  – en test er hurtig og enkel og giver et fint arbejdsredskab.

Når først allergenet er fundet, skal den egentlig behandling påbegyndes, det er individuelt fra individ til individ, samt er det også vigtigt at tage ejers muligheder og vilkår med ind i overvejelserne.

På Center For Alternativ Behandling anbefaler vi altid at årsagsbehandle frem for at symptombehandle-

En årsagsbehandling starter altid med en Naturmedicinsk Sundhedstest, alt efter hvilke indikationer testen viser vil vi udarbejde en individuel regenerationsplan.

Det allerførste man skal gøre når man har et dyr med allergi eller intolerancer er, hvis muligt, at fjerne allergenet fra dens miljø.

Mange dyr reagerer på pollen i princippe er det svært at fjerne og egentlig er det heller ikke optimalt , men her vil en optimering af immunforsvaret være en god start

Nøjagtig som med mennesker kan hippo terapi være en stor hjælp, sammen med vitamin og mineral boost til immunforsvaret og en udrensning og opbygning af tarmsystemet, er der stor chance for en markant bedring inden for meget kort tid.

Foder intolerancer handler ofte om ændringer i foder, sådan at intolerante foderemner ikke tilbydes dyret. samtidig vil det ofte være en fordel at sættes ind med opbygning af hele immunforsvaret.

Selv om vi ikke er til symptombehandling så kan visse allergier være så invaliderende at symptombehandling er nødvendig, men det skal altid forgå sammen med en egentlig årsagsbehandling.

Allergi kan være meget forskellig og det er vigtigt at få hjælp så hurtigt som overhovedet muligt – på Center For Alternativ Behandling har vi erfaring med mange former for allergi og kan vejlede sådan at dyrene kan få et godt og fornuftigt liv – det er dog vigtigt at forstå at  ejer er en stor del af dyrenes helbred og det næsten altid vil kræve ændringer i hverdagen.

Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakt os på 60 70 11 67 for en uforpligtende snak

EMS

Equine Metabolic Syndrom – EMS – insulinresistens

EMS er enhver hesteejers mareridt – vi ønsker alle det bedste for vores heste og med EMS inde på livet skal vi gennem hele resten af hestens liv sørge for en god diæt, ændrede livsvilkår og daglig motion.

Et tilbageblik

Ser vi tilbage for bare 50 år siden var EMS ikke noget der blev snakket om, der var slet ikke den sammen opmærksomhed om sygdommen, om det var pga. hestenes levevilkår eller mangel på viden, er helt sikkert et evigt diskussions emne.

For samme 50 år siden havde vi ikke den viden ang. heste og fodring som vi har i dag, dengang var hø ikke noget der blev givet i for store mængder, til gengæld var halm ikke en mangel vare. Kerne af både byg og havre i pæne store mængder var ridehestens primære foder i krybben og vitaminer og mineraler var noget der naturligt forekom i det foder hestene fik.

Til gengæld var der ikke den samme koncentration af pesticider og kemi i produktionen af foder, vi brugte stadig de gamle sorter inden for frø og vi brugte mere tid på forberedelsen af jorden med naturlig gødningen.

Her står vi så i dag

I dag står vi så med mange heste der har EMS enten i udbrud eller som er på vej, det er svært at se om hesten bare er lidt buttet eller vi har med en EMS diagnose at gøre, men ligegyldigt hvad så er det vigtigt at vi begynder at se anderledes på fodring af vores hest allerede ved mistanken.

Nøjsomme heste er altid i risikogruppen, men det er bestemt ikke kun racebestemt, det kan ramme alle heste.

Hvad betyder ems

EMS er en kompleks lidelse og får at forstå EMS kommer her en meget forenklet forklaring – Equine Metabolic syndrome er en stofskiftesygdom der bla. påvirker insulinniveauet, det betyder at cellerne er dårlige til at reagere på bestemte insulin receptorer, dette er receptorer som insulinen i blodet skal binde til, så sukkerstofferne, der efter et måltid er blevet optaget fra tarmen og findes i blodet kan komme ind i cellerne.

Ved insulinresistens er der problemer med denne reaktion, der producers normal mængde insulin og når cellerne ikke kan optage dette bliver insulinen i blodet unormalt højt.

En hest med EMS har næsten altid fedtdepoter på udsatte steder på kroppen, typisk er det mankammen der bliver kraftig, der opstår ”hjerte numse” der kan være fedtdepoter ved gjordlejet og under maven – hesten fremstår lidt buttet og de fleste ville opfordre til lidt mere motion.

En hest med EMS er altid i risikogruppen for forfangenhed, også på tidspunkter af året hvor vi normalt ikke ser græsforfangenhed, en vinter forfangenhed skal føre til øget opmærksomhed på EMS.

EMS er en livsstilssygdom lidt lige som diabetes 2 hos mennesker, derfor er det også utroligt vigtigt at vi ser på det foder vi tilbyder vores heste, ikke kun i akut fasen, men igennem hele hestens liv.

Fodring

Ser vi på en hests foder fra den er føl til den bliver gammel og skal på pension, skal det gennemgående tema være ”tilpassethed” vi skal hele tiden forsøge at tilpasse vores hestes adgang til foder til de livsvilkår de har.

Derfor er det også utrolig vigtigt at vi er opmærksomme og ærlige når vi skal give informationer til vores foderkonsulenter.

I dag har vi en hel industri af foderproducenter der har set lyset, det ene tilskud og fuldfoder efter det andet kommer frem med skjulte anbefalinger til specielt ems, forfangenhed og andre livsstilssygdomme og lidelser, jeg kan kun opfordre til at se jer godt for – og få vejledning langt væk fra disse producenters konsulenter brug i stedet uvildige og komplementærer foderkonsulenter.

En EMS hest skal fodres enkelt og have de tilskud der passer til den og det kan ikke masseproducers men skal være en individuel vurdering, nøjagtig som med mennesker der har diabetes 2 (gammelmands sukkersyge)

Har du en hest, hvor du enten har mistanke til at den har EMS eller har du fået det konstateret, så skal du være velkommen til at læse videre. Husk det er altid en god ide at få tage en blodprøve, om ikke andet så på blodsukkeret, der kan være andre sygdomme, der giver næsten sammen symptomer, men som skal behandles anderledes.

Vægtreducering i harmoni

Du skal have din hest ned i vægt hurtigst muligt og det er utrolig svært, da du ikke kan kontrollere hestens mæthedsfornemmelse, samt er det vigtigt at der er stråfoder til rådighed konstant. Efterfølgerne kommer der nogle gode råd til både at slanke din hest og til din hests fremtidige foderplaner. Husk foder planer er kun vejledende, du skal se og observerer din hest nøje

Du skal huske at alting starter i maven og tarmen…………………….

Du skal altid starte med at se på dit grovfoder og dit krybbefoder – samt dit management.

En slowfeeder er en rigtig god ide, de kan laves rimeligt enkelt eller købes til en rimelige pris.

Dit grovfoder skal afstemmes, i dag er det svært at få hø eller wraphø med lavt sukkerniveau (under 8%) men du kan altid blande hø og halm eller købe halm med udlæg af græs til din slowfeeder.

Fordelen er at hesten er beskæftiget, at den har noget at spise konstant, uden at bliver overfodret.

Det er yderst vigtigt at din EMS hests mave fungerer optimalt, den mest enkle måde at sørge for dette er ved at give godt stråfoder.

Når jeg skriver godt stråfoder så er det ikke frøgræshalm, men ordentligt wraphø eller hø, samt godt velpresset vårbyghalm.

Står din hest i boks på andet en halm skal du sørge for at få installeret en høhæk eller slowfeeder i boksen, så du kan være sikker på at din hest altid har stråfoder til rådighed.

Når dit stråfoder er på plads, skal du til at se på vand – vand er en af de vigtigste kilder til velvære, vand er med til bl.a at udskille affaldsstoffer, regulere blodtryk, blodsukker samt er vand en stor bestanddel af hesten i sig selv.

Sørg altid for at din hest har frisk vand til rådighed både på fold, i boksen og tilbyd altid vand når du har arbejdet med din hest.

Vitaminer og mineraler er et must og et af de store områder inden for EMS heste – du skal give din hest gode vitaminer og mineraler hver eneste dag året rundt. Udover en god vitamin og mineral blanding er det vigtigt at se på om der kan gives nogle ekstra vitaminer og mineraler der kan afhjælpe gener i forbindelse med EMS.

Magnesium, B-vitamin, Zink, Mangan, selen og omega 3 olie er nogle af de ekstra tilskud det er vigtigt at tilføre – samtidig er hyben og æblecidereddike uundværlige.

Det er umuligt at give et fast mål for ovenstående, det er individuelt, hvor meget af det enkelte mineral eller vitamin der skal til for at optimerer hesten, en underdosering vil være lige så fatal som en overdosering.

Hvordan finder jeg det optimale

En Naturmedicinsk sundhedstest af den enkelt hest vil give et klart billede og dermed også en optimal tilførsel, samtidig er ovenstående kun et gennemsnits program de fleste heste har brug for både flere urter og mineraler og vitaminer, det er dog individuelt.

Hvad skal vi komme i krybben

Krybbefoder, er og bliver det store spørgsmål og her skal man være meget opmærksom på det energi niveau der kræves af hesten.

Det er de færreste hårdt arbejdende heste der udvikler EMS, og så kan man så begynde at vurderer om ens hest er hårdtarbejdende – jeg ser sjældent hårdtarbejdende heste, til gengæld ser jeg ofte heste der bliver fodret som hårdtarbejdende selv om de kun bliver brugt 1 time 3-4 gange om ugen.

En gennemsnits hest i Danmark er ikke hårdtarbejdende, faktisk kan de fleste heste leve ganske udmærket på foder der i diverse foderprogrammer og foderanbefalinger betegnes som ”vedligehold”

Når en ems hest skal have krybbefoder er der nogle klare parametre der skal holdes øje med –

1 – det er vigtigt at få fibre nok (maven skal fungerer)

2 – der skal tilføres så lidt sukker og stivelse som muligt

3 – vand tilført i krybbefodret giver bedre optagelse.

Derfor vil mine anbefalinger altid være at give fx: roepiller og i visse tilfælde grøntpiller, sammen med en god vitamin og mineral blanding som base, så kan du give yderligere foder emner efter behov.

Husk altid at opbløde roepiller i vand natten over i forholdet 1 del tørt til 4-5 dele væske og så skal de stå ca 8 timer.

Undgå roepiller der indeholder andre foderemner eller urter

Når det er sagt er der selvfølgelige nogle undtagelser og endnu engang vil jeg opfordre til at kontakte en uvildig eller komplementær foderkonsulent fx. en Naturmedicinsk Sundhedstest med foderplan

Husk for alle heste

Jeg har samlet nogle gode huskeregler udover ovenstående, disse er vigtigt til EMS heste, men alle heste kan have glæde af dem:

1: sørg altid for at din hest bliver undersøgt for orm og får ormekure

2:  sørg altid for at give din hest en loppefrøskalle kur mod sand og jord i tarmen minimum 2 gange om året, går din hest på jordfold så vil jeg anbefale at du giver loppefrøskalle kur 4 gange om året. Kuren består af 10 g loppefrøskaller per 100 kg hest dagligt i 14 dage

3: Bed altid smeden undersøge om blodomløbet i benet/hoven er ok

4: vær opmærksom på din hests almene tilstand, så dyrlæge eller behandler ved mistanke om udfordringer kan kontaktes og en behandlingsplan sættes i gang.

Motion er en vigtig faktor for EMS hestes, men det gælder i princippet alle heste, min. ½ til 1 times motion hver eneste dag, helst med variation (bane, skovtur, horsemannship, gå tur osv. ) det er ikke nok at hestene kommer på fold, hesten skal enten rides eller gås med så både blodomløb, puls og tarmsystem aktiveres. Husk heste har egentlig ikke brug for fridage, men variation i motionen.

Fremtiden med en ems hest

At have en EMS hest er en evig kilde til at søge information ang. foder, stråfoder, gode vitaminer, fantastiske mineraler, nye tilskud osv.  min opfordring er ganske enkel, at man som ejer skal se sig godt for, bruge sin sunde fornuft og se omhyggeligt på sin hest.

Samtidig skal man når diagnosen EMS enten foreligger eller mistanken begynder at melde sig, tænke meget over om man er i stand til at give sin hest vilkår, der passer til dens nye livsvilkår og hvordan man ændre disse så behovet tilgodeses.

Forfangenhed

Hvordan forbygger vi forfangenhed 

 

Det er nok et af de spørgsmål jeg har fået fleste gange specielt dette år og jeg kan ikke komme med et entydigt svar, men jeg kan klart sige, at det handler om management – foder, motion, vitaminer og mineraler samt hvordan tarmsystemet fungerer i forhold til optagelse, altså immunforsvaret.

Når det er sagt så anbefaler jeg altid at man sørger for at ens hest er opstaldet så optimalt som muligt, det gælder både fold, boks og løsdrift af forskellige typer og miljøet i disse.

Det man kan samle det til er at, en hest der er i harmoni og er optimeret vil klare sig bedre, end en hest eller pony der skal kompencere for diverse belastninger.

Der er rigtig mange udfordringer man kan undgå ved at være tage højde for de issues man kender: 

*Ved man at man ikke kan ride hver dag, så er det en god ide at have sin hest på en fold med flere individer så motionen klares helt naturligt.

*Ved man at ens hest har tildens til overvægt eller elevatorvægt, så skal man selvfølgelig tage hensyn til det i fodersammensætningen og samtidig forsøge at holde vægten stabil – Her er en foderplan vigtig og et fantastisk værktøj fremadrettet.

*Ved man eller har man en mistanke om en livsstilssygdom (ems eller ppid/cushing) skal man være meget opmærksom på evt. udfald så man kan sætte ind med ændringer af management, næsten inden der er tegn på ubalance.

Det er en god ide at følge med i forskningen både den konventionelle og den alternative, hvis du har tid og lyst.

*Ved man, at ens hest har eller lider af mug,  har været forkølet eller ramt af skader, samt fået medicin i løbet af vinteren, så er det en god ide at give en vitamin og mineral kur samt sørge for at give urter der støtter op om både immunforsvar og det symptom/lidelse der har været fremherskende. De er dog vigtigt at huske at det skal være en individuel sammensat kur og det er derfor vigtigt at få sin hest testet med en naturmedicinsk sundhedstest.

*Ved man at hesten eller ponyen har fået binyrebarkhormon så skal man altid være obs. på ind græsning og fortsætte denne opmærksomhed hele sommeren. Snak gerne med din dyrlæge, inden du giver binyrebarkhormon produkter, så du er godt informeret og kan ændre dit management, foderplan osv.

Vi har dog stadig disse “Kan leve på en sten heste og ponyer” og her gælder det at sørge for at management er mere end optimalt.

*Det er vigtigt at sørger for at få lavet en foderplan , der er rettet mod den enkelte hest og dens vilkår. Her kan en naturmedicinsk sundhedstest være første skridt på vejen.

*Sørg for at hesten altid er har fået foder med gode fibre, når den kommer på fold – her er en portion opblødte roepiller fantastisk, det er en god ide at give ½ dl. æblecidereddike i blandingen til store heste (og til små heste og ponyer 1/4 dl) samtidig et godt præ og probiotika kunne være underværker for et tarmsystem på overarbejde.

*Sørg for at få testet hvilke foderemner og evt. urter din hest er intolerant for samt om vitaminer og mineraler er i balance, allerede i det meget tidlige forår (gerne slut februar) Her vil jeg anbefale at man får lavet en Naturmedicinsk Sundhedstest til hest med foderplan.

*Sørg for at din hest har fået en ormekur, hvis gødningsprøven påviser tilstedeværelse af orm.

Ovenstående er anbefalinger, der selvfølgelig kan variere fra hest til hest

Sker det værst tænkelige, at din hest står forfangen selv om du har taget alle de hensyn du har haft mulighed for så er her en lille plan for hvad du evt. kan gøre:

 

Akut:

“Hvad gør vi i den akutte fase og hvordan gør vi i fremtiden”

 

1: Fjern hesten/ponyen fra græs omgående og sæt den i boks med vædet sand på gulvet, så står din hest med køling konstant og det vil i den akutte fase være afgørende.

2: Kontakt dyrlægen og få smertestillende, skal din hest gå længere end nogle få dage på medicin er det en god ide at sørger for at stabilisere tarmen med et godt præ og probiotika uden gær.

3: Hesten/ponyen skal kun have hø eller wraphø (gerne 2 slet)  det er vigtigt, at der er analyse på stråfodret, sådan at du kan regulere sukker indtaget mest muligt  og samtidig komme, så tæt på anbefaling (1,5 til 2.0 kg tørstof til 100 kg hest/pony) giv samtidig godt spisehalm (ad libitum) Det er en stor fordel, hvis du kan blande hø og halm så din hest har stråfoder så tæt på hele døgnet som muligt – i krybben kan du give opblødte roepiller uden sukker (blandingsforhold 1 del til 5 – 6  dele vand skal trække mindst 8 timer)

4: Giv vitaminer og mineraler i normal dosis, men sørg for at der ikke er tilsat  ølgær og foderemner som kan tilføre sukker og stivelse.

5: Få lavet en Naturmedicinsk Sundhedstest med foderplan med fokus på forfangenhed, udrensning, foder, homøopati, urter, fedtsyre osv. sådan, at du giver din hest/pony det, den har brug for og ikke stresser tarmsystemet yderligere ved at tilføre tilskud, der i bedste fald er unødvendige og i værste fald er problematiske.

6: Sørg for at hesten eller ponyen har rigeligt vand – giv gerne i spand så du kan holde øje med indtaget. Nogle heste drikker ikke nok væske i den akutte fase,  du kan derfor med fordel, sætte en ekstra spand i boksen og komme en kop kamillete i vandet samt sørger for at vandet er lunkent og selvfølgelig helt rent.  Det er vigtigt at der altid står en spand med helt rent vand.

7: Giv en kur mod sand i tarmen – brug loppefrøskaller – 50 g dagligt i 14 -21 dag til hest og halvdelen til pony –  gives tørt, gerne sammen med  vitaminer og mineraler, og sørg for at din hest drikker rigeligt, drikker din hest ikke nok eller er den gået fra vandet skal du IKKE give loppefrøskaller.

8: Når hesten eller ponyen kan gå uden smerter skal du lave en lille sygefold uden græs – lidt efter lidt kan du give din pony mere plads – husk du skal altid have stråfoder på folden og din pony skal som udgangspunkt, gå på jordfold. Tag dyrlægen og smeden med på råd, når du ændre dit foldmanagement.

Fremtiden:

En hest eller pony, der én gang har være forfangen er altid i fare og man skal altid være varsom og forebygge ved fx at få lavet en Naturmedicinsk Sundhedstest  en gang om året så man kan følge op på evt. nye ubalancer og problematikker, der kan være medvirkende årsag til et evt. tilbagefald.

Nogle få gode råd er:

1: Lad aldrig din hest eller pony komme på græs før du har snakket med dyrlægen eller smeden, de kender din hest og dens forløb. Husk ind græsning og vær obs på at du selv om din hest eller pony går på græs, altid skal være klar til en timeout på en jord eller sygefold.

2: Lad aldrig din hest eller pony komme på græs før nattens og morgenens frost/dug er fordampet. Vær specielt opmærksom forår og efterår.

3: Sørg for at din hest er optimeret mht. vitaminer og mineraler, fedtsyre, urte og homøopatiske kure.

4: Lad aldrig din hest blive overvægtig, specielt i det tidlige forår er det vigtigt at din hest taber sig lidt.

5: Lad aldrig din hest få store mængder sukker og stivelse i krybbefodret og hold igen med færdigblandinger af urter.

6: Sørg for, at der altid har stråfoder til rådighed i form af godt spisehalm på græsfolden eller hø/wraphø blandet med godt spisehalm (i vintertiden) og på evt. jordfold.

7: Motioner din hest dagligt, kan du ikke motionere, så skal du ændre på dit fodermanagement, så det passer til din hests behov.

8: Det er en god ide at have en fast rutiner, så du kan holde øje med selv små ændringer. Et foto taget samme sted ca. 1 gang om måneden er en god rettesnor og du vil kunne se selv små ændringer når du sammenligner foto.

9: Vær opmærksom på udsving i vejret, mudder, frosne folde, ekstrem varm, afsvedent græs osv.

 

Når dette er skrevet er det vigtigt at huske at alt behandling er individuel:

Der kan være god effekt ved brug af fx. homøopatisk medicin og urter, men det skal være individuelt tilpasset den enkelte hest og ofte i kure, har du allerede fået udarbejde en naturmedicinsk sundhedstest  er du altid velkommen til at kontakte os på telefon 60 70 11 67 mellem 8 og 11 alle hverdage, for opfølgende rådgivning og vejledning.

Og så skal man huske, at det er helheden i behandlingen, efterværnet og/eller forebyggelsen der gør udslaget.

Du skal indstille dig på at have hest eller pony på en anderledes måde og du skal være opmærksom resten af hesten eller ponyens liv.

Det er en god ide at være obs på både EMS og PPID – klik og læs mere om disse livsstilssygdomme der øger hestens risiko for forfangenhed.

På Center For Alternativ Behandling har vi stor erfaring med heste og ponyer og du er velkommen til at kontakte os for en snak om de muligheder du har for netop din hest eller pony.

Stress – vævning og krybbebidning

Stress hos heste kan komme i mange skikkelser, men ofte vil det være en tilbagevendende belastning – Der er ikke noget der er nemt, men stress bliver bare ikke bedre, hvis man ikke gør noget eller sætter ind med ændringer.

Vi anbefaler altid en manuel konsultation for evt. at fjerne spændinger og belastninger, samtidig optimere vi med mineraler og vitaminer samt evt. CFAB®blomsterdråber  sammen med øvelser og træning .

Det er vigtigt i sådanne situationer at alle kort bliver vendt, dvs. at vi også her ser på miljø, foder, vitaminer og mineraler, vi anbefaler at få udarbejdet en naturmedicinsk sundhedstest med fokus på foderplan fremadrettet

Skævheder og spændinger

Belastninger der kommer fra skævheder og spændiger i kroppen kan være yderst belastende ikke kun for hesten, men også for arbejdet med hesten.

Efter både store og små skader, en kolik, en hovbyld osv. vil kroppen være belastet og lidt træg, her kan det klart anbefales at bestille en kombinations konsultation netop for at afbalancere og fjerne spændinger.

Ofte er det ikke noget vi tænker nærmere over, men lige som på mennesker vil smerter også selv om de ikke er voldsomme give både andre fysiske men også psykiske belastninger.

Så begynder din hest at opfører sig uhensigtsmæssigt så er en kombinations konsultation en rigtig god ide.

Adfærdsproblemer

Heste er ikke frække, dumme eller driller, de er det modsatte og gør deres bedste for at tilfredsstille deres rytter og/eller ejer, så oplever du at din hest ændre adfærd så er det ofte et problem  eller en udfordring den gør opmærksom på.

Vi anbefaler først og fremmest en kombinations konsultation

Når du kommer til os starter vi altid med at, tage en snak om de udfordringer du som hesteejer og/eller rytter ser hos hesten.

Efterfølgende ses hesten i bevægelser, både på hård og blød bund.

Vi termografere hesten, for at se evt. inflammatorisk belastning

Opdager vi evt. belastning vil vi behandle og afbalancerer samt evt. anbefale ændringer i forhold til håndtering, træning, foder og tilskud.

I hjem stald:

Når vi bliver kaldt ud til sådanne udfordringer, starter vi altid med at, tage en snak om de udfordringer du som hesteejer og/eller rytter ser hos hesten.

Efterfølgende ses hesten i bevægelser, både på hård og blød bund.

Vi termografere hesten, for at se evt. inflammatorisk belastning

Opdager vi evt. belastning vil vi behandle og afbalancerer samt evt. anbefale ændringer i forhold til håndtering, træning, foder og tilskud.

 

Naturmedicinsk Sundhedstest

En anden indgang kan være en Naturmedicinsk Sundhedstest, hvis du står helt på bar bund overfor hvad problemet kunne være, du har haft dyrlæge og anden behandler, ude uden resultat, så er det altid en god ide at få udarbejdet en Naturmedicinsk Sundhedstest, denne vil indikere årsager  og du vil på baggrund af disse informationer, kunne starte en behandlingplan op.

Ofte ligger der flere parametre i en adfærdsproblematik og dermed også i en behandling så en god tværfaglig kontakt mellem behandler, smed, dyrlægen, sadelmager, træner osv. vil give det bedste resultat.

Har du mistanke om at der kunne ligge problemer der medfører smerte eller andet ubehag skal du altid sørge for at stoppe problemet og efterfølgende søge professionel hjælp.

Sædstrengsadherance/fibrose

Inden for den sidste tid er det blevet populært at få sin hest undersøgt for sædstrengsadherance og eller fibrose, dette har afstedkomme at jeg både som vallakejer og behandler har være noget nysgerrig på denne problematik.

Som seriøs hesteejer vil jeg bestemt ikke sidde overhørig at min ellers velfungerende vallak skulle have stærke smerter pga. kastration – derfor gik jeg i gang med at undersøge alle mine vallakker (11 styk i alt) INGEN gav ved undersøgelse/test tegn på andet end kedsomhed.

Næste step var selvfølgelig at finde ud af om jeg overhovedet kunne finde ud af at undersøge dem, da jeg jo erfarer gennem de sociale medier at kun en enkel eller 2 behandlere og et par dyrlæger kan finde ud af at mærke om hestene har denne lidelse.

Som behandler har jeg selvfølgelig en stor interesse da jeg ikke vil gøre ondt værre for hestene som jeg behandler ved ikke at være opdateret inden for test osv.

Min holdning har hele tiden været at nogle heste (vallakker) selvfølgelig kan have denne lidelse og også smerter af samme, men at der må være noget, der udløser denne smerter idet nogle af de heste der får diagnosen, er gamle og har været kastreret i mange år inden lidelsen bliver opdaget.

Samtidig må man formode at alle kastrerede hingste altså nuværende vallakker der har gennemgået en stående kastration, har ovennævnte problematik i mere eller mindre udtalt grad.

Når jeg vælger at gøre noget ud af at behandle heste med sædstrengsadherance er det af den simple årsag at operationen er vanskelig og for store og ældre heste en risiko der skal tages seriøst –

Hvis jeg gennem behandling af disse diagnosticerede heste kan minimere antallet af opererede, har jeg også fjernet en risiko – det skal dog altid være inden for dyreetiske rammer.

Behandling i sig selv vil altid være individuel tilrettelagt alt efter den problematik jeg ser eller fornemmer, er den udløsende årsag – Jeg kan derfor ikke komme med en færdig spise seddel og udtale at denne metode/måde kan påvirke sædstrengsadherance eller fibrose.

De heste jeg har haft i behandling, har alle udvist symptomer fra bagparten, i adfærd, og energi niveau – samtidig har der være gentagne behandlere og dyrlæge inden over og nogle gange gennem flere år uden bedring i situationen/symptomer.

Alle hestene har vist positive ændringer inden for minutter efter behandling, de har alle være utrolig trætte samt har nærmest skulle lærer at gå igen, altså har behandling haft en stor virkning og “den udløsende faktor” har været omfattende og derved påvirket kastration sår/væv/sædstreng i stor grad, dermed har det være helt reelt at formode at det har stor indvirkning på hestens virke og velvære.

Alle er blevet testet/mærket på både før og efter med en meget stor og markant forskel, nogle har reageret mindre, andre har overhoveds ikke reageret på berøring/test efter behandling.

Der er ikke nogen klare indikationer af, at dem der ikke mærker noget efter behandling har brug for færre efterbehandlinger end dem der har en mindre reaktion, men de heste der efter behandling slet ikke var berøringssarte, har efter min bedste overbevisning en nemmere genoptræning.

Alle heste jeg har behandlet, har fået en første og meget dybdegående behandling der indebærer både at mærke/teste for adherance men også test af ubalancer samt check af muskler og meridianer før den egentlig behandling samt minimum 1-5 efterbehandlinger, men har været i genoptræning under hele efterbehandlingsforløbet.

Et gennemgående faktum er at hestene har haft dårligt immunforsvar og har været i underskud i større eller mindre grad af vitaminer og mineraler.

At de har været muskelstive og at visse meridianer har været belastet/blokeret.

Jeg har valgt at giver alle behandlede heste homøopati og/eller urter for at støtte op om den behandling de har fået og i få tilfælde har jeg brugt Bachs blomster remedier i en individuel blanding.

Når det er sagt så anerkender jeg selvfølgelig at sædstrengsadherance er en problematik man skal tage seriøst og det er ikke alle heste der kan hjælpes ved behandling og skal for at få et godt og smertefrit liv, gennem en stor operation.

FREDERIK: Tak til Susanne Røssell

En dag i oktober bliver jeg heldigvis inviteret til at komme og både se og mærke på Frederik der lige er blevet undersøgt og har fået diagnosen “sædstrengsadherance” af en dyrlæge der vel at mærke ikke selv operere heste.

Frederiks ejer oplyser at Frederik ikke takter rent, at han har problemer (ondt) i bagparten – samtidig har Frederik være på slankekur og bliver redet et par gange om ugen samt bliver kørt.

Mit første møde med Frederik er en øjenåbner for mig – Jeg kan godt mærke at der er noget helt galt i lyskeregionen, behøver faktisk ikke røre, men kan nøjes med at sætte hånden på for at mærke denne ubehagelige varme – samtidig gør Frederik klart at han bestemt ikke synes jeg skal være i nærheden af det område – han både sparker og viger.

Efterfølgende tager jeg termografen til hjælp – og billederne taler deres tydelige sprog – Her er Frederik før jeg behandler

FLIR0077

Frederik har ondt i bagparten fra krydset og ned mod halen samt i hele hans venstre bagben helt ned til koden – højre bagben er fint.

Jeg får lov af ejer, at behandle ham og tager efter behandlingen (lokalt) på de belastede områder termografi igen – disse billeder viser tydeligt at belastningen i venstre bag har trukket sig tilbage til kun at omhandle krydset og ned mod haleroden.

FLIR0080

Dette billedet er taget umiddelbart efter behandlinger er afsluttet

Jeg får lov at mærke igen, jeg nærmer mig meget forsigtigt lyskeområdet og kan slet ikke mærke denne ubehageligt varme og jeg kan samtidig nærmet sætte en knytnæve op og rundt i området uden der er den mindste reaktion fra Frederiks side.

Vi, både ejer og jeg er noget overraskede over det hurtige resultat og vi aftaler at jeg kommer igen ugen efter og mærker efter igen, samt behandler, hvis det er nødvendigt.

Efter en uge, hvor der fra ejers side bliver givet udtryk for, at det er en helt anden hest, der takter rent, og ikke udviser smerter fra bagparten, kommer jeg igen med min “grimme hånd” og kan mærke lidt varme men slet ikke i nærheden af første gang jeg besøgte Frederik

Dette billede er fra 2 besøg, hvor man godt kan se at belastningen i venstre side igen, men gudske lov ikke i samme omfang

FLIR0082

– jeg behandler ham – en helbehandling, hvor hele kroppen gennemgåes, og alle spændinger og ubalancer udløses.

Dette billed er taget efter den ovenfor nævnte helhedsbehandling

FLIR0079

Dette billed,  hvor man klart kan se at belastningen er i opløsning.

Efterfølgende sker det samme som første gang, Frederik er slet ikke påvirket når han bliver testet og undersøgt samt nærmest “løftet” i lyskeområdet.

Jeg vælger at give Frederik nogle homøopatiske midler, samt enkelt mineraler.

Efterfølgende har Frederik været fuldstændig rentgående, og træder fint ind under sig, han bliver redet i dressur og sprunget samt kørt – og meldingen fra ejer er at han aldrig har haft det bedre.

Jeg er i stadig kontakt med ejer og følger Frederik på tæt hold og bliver der det mindste vil han blive behandlet – jeg ved at ejer er af den seriøse slags og kan Frederiks sædstrengsadherance ikke holdes i ave og bliver han pludselig dårligt gående igen, vil han bliver indstille til operation.

Målet er selvfølgelig at Frederik ikke har smerter, at han ved disse få behandlinger og måske et par opfølgende et par gange om året kan undgå operation, der i alle hesteejeres univers er et traume.

Her 5 måneder efter første behandling (2 ialt) er meldingen uændret, Frederik er er rentgående, han bliver redet og kørt og viser ingen tegn på ubehag hverken fra bagparten eller fra lyskeområdet (er ikke berøringssart)

Se video af en livsglad og fantastisk pony

https://www.youtube.com/watch?v=TsUVfyndKWg&list=PLu_XiBNOppK7Bx7IiK4A6J9psxIuqfFZP&index=5

Jeg vil løbende skrive i denne artikel både for at følge Frederik, men også for at dele ny viden og nye indput med alle der har interessen.

Et billed der siger alt – Frederik og hans ven – så dejligt et billed fuld at vitalitet og glæde samt Frederiks dejligt humør

frederik og livsglæde efter sædstrengsadherance

HOBBY ENTERPRICE  – 

Hobby er min egen vallak, kastreret i tyskland på et eller andet tidspunkt i hans meget unge år – jeg ved ikke om han er stående eller liggende kastreret.

Hobby har være min prøveklud i flere år så han er for at sige det gennemchecket og fundet fri af sædstrengsadherance.

Hobby er samtidig nok den hest i min stald, der er mest behandlet gennem årene – dejligt blød og nem at arbejde med.

En dag for han kollik og står faktisk 3 dage, hvor vi ikke ved hvilken vej det går, gudskelov får han det bedre og er ovre det værste – men der er sket ændringer – hans bagpart er sart, han går underligt på benene og han er blevet “en sur gammel mand”

Jeg vælger at checket ham godt igennem og mærker/tester også for sædstrengsadherance og stor var min overraskelse – han reagerede kraftigt på berøring .

Han blev selvfølgelig behandlet med et par dages mellemrum i en uges tid, fik urter og homøopati –

efter ca. 14 dages behandler pause mærkede/testede jeg igen og der var heldigvis ingen reaktion.

Min umiddelbare tanke var, at han virkelige var belastet i sin krop, havde nærmeste ikke en muskel uden spændinger og var stiv i hele kroppen – han immunforsvar var i bund – alt dette både mærkede og testede jeg inden jeg startede behandling – dette har formentlig udløst problemer og givet symptomer som om han havde sædstrengsadherance.

jeg checker ham jævnligt og der er i dag ikke antydning af symptomer på sædstrengsadherance og han er blød i muskulaturen, hans immunforsvar er i top og han fungerer optimalt.

Halthed

En hest er ikke halt uden grund, men det kan være umådelig svært at finde årsagen og behandle korrekt,

Ofte vil dyrlægen og evt. smeden have været med inde over, for at finde evt. hoveproblemer og dyrlægen har formentlig både undersøgt og givet smertestillende. Alligevel kan du som ejer står tilbage med en hest der enten her halt konstant eller on/of uden et specifikt mønster.

På center for alternativ behandling benytter vi os af forskellige hjælpemidler og terapier til at kunne finde og behandle årsagen til haltheden.

Ofte når vi bliver bedt om at behandle en hest, der er halt, vil vi først og fremmest se den i bevægelse for at kunne danne os en ide om udspring og påvirkning.

Efterfølgende palpere vi og tager termografen i brug, vores sladrehank så vi evt. kan følge enegibaner, smerteveje og evt. se skadens udspring.

Når vi har fundet problemet, behandler vi med den teknik, der efter vores erfaring virker bedste på den fundne skade ofte vil kranio sakral terapi være føstevalg, så kan akupressur og evt. meridian massage.

Med en halthed følger ofte en inflammatorisk tilstand og derfor vil vi altid vejlede og give ejer instruktion til det videre forløb. Vi vejleder om ændringer inden for foder, vitaminer og mineraler samt tilskud og selvfølgelig også træning og øvelesr.

En behandling af en hest med en halthed vil ofte kræve en opfølgende behandling indenfor en individuel  given periode.

 

Vi arbejder gerne samme med både smede og dyrlæger.

Har du problemer eller skader der ikke er nævnt her er du velkommen til at kontakte os for en snak på 60 70 11 67

En helt almindelig konsultation tager ca. halvanden time. Det er vigtigt at hesten får rigeligt at drikke, samt for mulighed for at gå lidt rundt. 

Har du ikke mulighed for at komme til Center For Alternativ Behandling med din hest—eller mener du at det vil være bedste med behandling i hjemstalden, har du mulighed for at bestille hjemmebesøg på 60 70 11 67


Scroll to Top